Cuvant Inainte ...

Blogul unui pescar amator, nu sunt profesionist, nu sunt campion, sa nu se inteleaga gresit. Pescuiesc pe balti cu taxa din Romania si in Delta Dunarii la fel ca toata lumea.
A nu se interpreta gresit nici rolul acestui blog: NU ESTE DESTINAT PROFESIONISTILOR. Sunt postate doar umilele mele opinii, iar orice sfaturi la obiect sunt acceptate.
Articolele prezentate pe acest site sunt in intregime concepute de mine. Cele preluate de pe alte site-uri vor avea afisat OBLIGAT un link cu sursa respectiva !!!
Si inca ceva ... nu fac reclama mascata anumitor balti sau pensiuni daca postez despre ele. Sunt pareri sincere si la obiect. Reclamele se vad pe partile laterale da ?

marți, 4 decembrie 2012

Prepararea Porumbului


Porumbul este una dintre cele mai ieftine si folosite momeli de pescuit, cel putin de mine. Fie ca il folosesc pe firul de par (2-3 boabe) fie ca il folosesc ca sa nadesc mie mi se pare una din cele mai accesibile momeli.

Am vazut de multe ori pe balta pescari care nadeau la greu cu porumb.... Uscat !!!!  Una din cele mai mari greseli este sa nadesti cu porumbul uscat, nepreparat. Se duce dracu toata treaba, crapul digerand foarte greu porumbul in aceasta stare si o sa mai manance iar la Sfantul Asteapta. Deci va rog nu naditi cu porumb uscat !!!  Eram odata pe balta Mihailesti si un cetatean la 55-60 de ani a nadit cu barcuta cred 10-15 kg de porumb uscat. E drept, a prins ceva ceva dar dupa aia ... frectie ! Degeaba am incercat sa ii zic, sa ii explic ca el o tinea pe a lui si buna. I-am umplut si eu frigiderul de carne si mi-am continuat treaba.

Porumbul Aromat. Se poate gasi in magazinele de pescuit in diverse arome, la borcan. Cele mai cunoscute arome si cele mai des folosite de mine sunt cele de capsuni, tutti fruti, anason, piper, scoica, tuica, usturoi. Rezultate foarte bune am avut si la porumbul simplu, fara aroma, pe fir de par - 2 boabe.
Daca ai porumb de capsuni pe firul de par recomand o nada pe baza de capsuni + ceva spartura de porumb, daca ai de exemplu pe firul de par boabe cu aroma de vanilie, voi folosi o nada dulce pe baza de vanilie si tot asa.
Regula:Intotdeauna momeala de la carlig sa fie cea mai interesanta !

Nu este de neglijat nici porumbul alimentar la conserva, in special Bonduelle. Este ceva mai moale dar da rezultate excelente. Recomand Bonduelle varianta GOLD, pe firul de par 3-4 boabe alese cu grija sa fie mai aspectoase. Conteaza foarte mult si prezentarea intregii monturi pe substrat asa ca alegeti cat de cat boabele.

Rezultate foarte bune am mai avut si cu porumbul de floricele, care a dat rezultate atunci cand celelalte tipuri de porumb nu dadeau nici un semn de activitate. Acesta trebuie putin fiert, nu mult, pentru a fi gaurit cu usurinta. La fel se mai gaseste si in comert, in magazinele de specialitate, sub diferite arome.

Porumbul de lapte, iarasi o alegere excelenta, dar care nu este disponibila tot timpul anului. Se poate incerca si o nadire usoara cu acesta, rezultate sunt fantastice, cel putin la mine. De regula cand apare porumbul de lapte incerc sa imi fac ceva provizii sa imi ajunga macar pe timpul verii. Este cam greu de conservat si personal pana acum nu am reusit sa il conserv in asa fel incat sa ii pastrez acel suc si acea aroma.

Prepararea porumbului pentru nadit:
Sunt sigur ca fiecare pescar  ca are propria lui reteta de preparat porumbul pentru nadire. O sa incerc sa prezint si eu o reteta simpla, dar care la mine a dat rezultat:

Se alege cantitatea de porumb, se spala bine in doua ape.

Atentie: incercati sa nu folositi apa de la robinet, contine chimicale, iar domnul crap este destul de sensibil la aceste chimicale si riscati sa stricati toata nada.

Porumbul spalat il punem intr-un recipient (galeata, butoi, etc) dar nu mai mult de jumatate din volumul acesteia. Turnam apa peste cam 3 sferturi din recipient, porumbul se va umfla si riscam sa dea pe afara.
Il las sa isi traga apa cel putin 24-48 de ore. Se vede cand este umflata boaba si atunci este pregatit de fierbere.
Porumbul se fierbe la foc mic si nu foarte mult pentru ca riscam sa eliminam toate substantele nutritive din acesta. Boaba trebuie sa fie suficient de tare sa stea pe firul de par si suficient de moale sa o putem gauri direct cu crosetul.
Dupa ce l-am fiert 45-60 minute il putem lasa la fermentat 24-48 de ore, in functie de temperatura. Se vede cand fermenteaza dupa spuma care se formeaza la suprafata si dupa mirosul specific (acru-intepator).
Pentru aromatizare putem pune inainte sau in timpul procesului de fierbere zahar (100gr/kg)  sau diverse arome, dar NATURALE. Nu puneti  zahar cat timp sta la inmuiat pentru ca boaba se va intari si nu se mai umfla.
Ca indulcitori mai puteti folosi: mierea de albine (80gr/kg), melasa (50gr/kg).

Eu dupa ce il fierb las o parte la fermentat, iar o parte o bag in diverse dip-uri (arome) pana la partida de pescuit. E bine pe balta sa ai cat mai diversificata aroma pentru ca niciodata nu stii de ce are pofta tovarasu crap. Intotdeauna opresc si 50-60 boabe natur.

O regula la mine: intotdeauna folosesc BETAINA. Aceasta substanta nu are gust sau miros specific, se adauga cam 1mg la kg de boabe si are rol de crestere a apetitului si ca sa zic mai delicat face pestele sa nu se sature din nada voastra. O recomand la orice tip de nada.

Sper sa fie de folos, fire zbuciumate !!!

Un comentariu:

  1. Slots & Slots - Mapyro
    The 안성 출장샵 best online slot 영천 출장샵 machines and gambling experience in New York City. 남양주 출장샵 Play the latest slots, bingo, 의정부 출장안마 blackjack, live dealer and more. 안산 출장안마

    RăspundețiȘtergere